BLOG

20151103_104251

Kategória: Levendula, Dátum: 2015 november 18

Már egy órája ülök az autóban a Délibáb utcában. A gyerekeket vittem iskolába, így lett lyukas órám. Recepteket irogatok, csiszolgatom, sehol egy kávézó, eszem a kocsiban a szendvicset. Hallgatnék zenét, a rádió nem működik, egyetlen darab CD van a kocsiban, a Dark Side of the Moon, a gyerekeknek akartam megmutatni, sehogy se illik ide ez a zene.

8:03, Livi sietős léptekkel. Gémberedetten, zsibbadtan, zúgó fejjel kászálódok ki, csomagtartó, kispohár, fenyőágak, dobozok, drapéria, kancsó, pezsgőspohár, még poharak, vágódeszka, nagy tábla, harmadik emelet, lift nincs.

20151103_104251A Damjanich utcában laktunk, két saroknyira, itt dolgozott a mamám a vietnámi nagykövetségen, ide vitt a nagymamám a Máv oviba. Most mégis minden új, és más. Fotózós, művészi. Fények vannak, tört árnyékok. A lépcső is lírai. Harmadik emelet, szuszogok, kezemben a sokminden. Péter barátságos, felvillan a mamája, teával kínál, ért mindent, mennie kell, de még megmutatja a birsalmát cserépben és a levendulákat a tetőteraszon. Ő is fényképezőgépet csomagol el, rohan, mégis kedves.

Akkor lássunk neki.

Asztal, fehér karton, fényképezőgép, lámpa, fólia, csipeszek, támasz. Zene. Frank Sinatra, legyen karácsonyi hangulat. Valami bombasztikus szakítja félbe, reklám a Youtube-on. Péter letölt egy adblockert, nincs több reklám. Glass Animals, Roger Molls, Parov Stellar, Skeewiff, Caravane palace, mindet jegyzetelem, végre valami friss, lesz mit hallgatni.

Kezdjük a levendulás sóval. Livi igazgatja, közelebb, kicsit oldalra, fordítsd el, hátrébb, nem, ahogy az előbb volt, kilátszik a háttér. Livi sütött levendulás kekszet kulisszának, fél tíz körül csak megkérdezem, hogy ehetek-e belőle. Livi tejcukorra, Péter gluténra érzékeny, egyedül maradok a kekszre. Kósza gondolat a környezetszennyezésről, mesterséges élelmiszeradalékokról és a 20-as generáció ételérzékenységéről. Finom a keksz. Ülök a fotelben, jobb, ha nem segítek, gyorsabban haladnak.

Dél van, indulnom kell. Ők folytatják, belelendültek, ráéreztek, élvezik. Este hívom Livit, hogy sikerüt? Nagyon, nagyon jó lett! Nem látom még a képeket, de hallom a hangján.