BLOG

Kategória: Levendula, Dátum: 2015 november 18

20151024_082157Hozzávalók:
– 9 evőkanál kristálycukor
– 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
– 14 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
– 2 kanál tejföl
– 9 evőkanál méz
– fél evőkanál szódabikarbóna
– 90 dkg liszt
– nagyobb csipet só
– csapott mokkáskanál fahéj és szegfűszeg (ezt mozsárban szoktam finomra törni, de őrölve is tökéletes) reszelt narancs- és citromhéj (kb. egy fél gyümölcsé mindkettőből)

 

Elkészítés:

A mézet a reszelt gyümölcshéjjal és a fűszerekkel felforraljuk, és beleforraljuk a szárított levendulát is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre visszahűlni. A kristálycukrot a tojásokkal habosra keverjük. Külön tálban összekeverjük a szódabikarbónát és a sót a liszttel, majd rászitáljuk a felvert tojásokra. (A tojások méretétől függően lehet, hogy egy kicsit több liszt kell, a lényeg, hogy a végén a tészta ne ragadjon a kezönkhöz.) Hozzáadjuk a tejfölt, a vajat, és a kihűlt fűszeres mézet és összegyúrjuk tésztává. Éjszakára frissentartó fóliába csomagolva pihentetni kell hűtőben.

Másnap 4-6 darabra vágjuk, a darabokat egyenként, lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtuk, formákat szaggatunk belőle, majd sütőpapírra vagy enyhén vajazott+lisztezett tepsire rakjuk. 180oC-on légkeveréses sütőben addig kell sütni, amíg aranybarna lesz

A megmaradt tojásfehérjét annyi porcukorral kell felverni, hogy sűrűn folyó állaga legyen. (Ebbe is tegyünk finomra morzsolt levendula virágot.) Belerakjuk egy uzsonnás zacskóba, összecsavarjuk a tetejét szorosra, az egyik sarkát kivágjuk úgy, hogy egy vékony rés legyen rajta, majd ezzel a kihűlt mézeskalácsokra rajzolunk, amit szeretnénk. Ez pár óra alatt megszilárdul.