BLOG

PL_illoolaj_mood_1280x1024

Kategória: Levendula, Dátum: 2015 december 10

PL_illoolaj_mood_1280x1024Legalább ötvenféle levendula illóolajat illatoztam meg idén. Az itthoni boltokban kapható kínálat legnagyobb részenek az illatával megismerkedtem. A kínálat nagyobb része sajnos egyértelműen érezhetően pancs, nincs semmilyen illata, vagy valami szintetikus kotyvalék, ami olyan akar lenni, mint a levendula. Aki szereti a levendulát, tudja, hogy olyan illóolajat nem érdemes vennie, amit 800-1000 Ft alatt árulnak, ezek nem láttak termőföldet és napot, sötét laboratóriumokban jöttek létre. Ne is fecséreljük rájuk a szót.

Az angol levendulának jellegzetes, száraz, kicsit fanyar, leginkább férfias illata van. Orrunk enyhe szigort érez, ez az illat nem hízeleg, hanem határozottan adja vissza azt, amit a levenduláról gondolunk. Néha borotválkozás után ezt használom, úgy érzem, hogy dinamikus, friss, és tiszta világot ad.

Az igazi kedvencem mégis a francia levendula illata. Illóolaja gyümölcsös, telt, édeskés, lágy. Nem lehet vele betelni, bódítóan hízelgő, kínáltatja magát. Inkább női parfüm, kiemeli az empatikus, figyelmes, szerető szemeket, a hullámos hajat, dallamos vonalakat. Párologtatáshoz, fürdőben leginkább a francia levendula illóolaját használom.

Az illóolajakat általában a szobánk illatosítására, szekrényeinkben használjuk. Igazából akkor szerettem bele a levendula illóolajba, amikor kipróbáltam, hogy két deci tejben elkevertem két evőkanál mézet és 20 csepp finom francia levendula illóolajat, és az egészet beleöntöttem a fürdővizembe. Ez az a fürdővíz, amit az ember képtelen otthagyni. Nyugalom, béke, lazulás.

Mi a Pilisi Levendulánál a francia levendula olaját kínáljuk, elfogultak vagyunk, az angolok hűvös távolságtartását nem érezzük a magunkénak.